2013. szeptember 15., vasárnap

Rakott karfiol

Múltkor a vásárcsarnokban járva vettem egy nagy fej karfiolt. Régen volt már rakott karfiol, így azt készítettem, némi újítással.

Rakott karfiol

Hozzávalók:
-2 kg karfiol (nyersen mérve)
-70 dkg darált hús
-fél csésze rizs
-egy fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 tk. pirospaprika
-4 dl tej
-2 ek liszt
-20 dkg tejföl
-reszelt sajt (elhagyható)

A karfiolt rózsáira szedjük, vízbe áztatjuk kb. fél órára, hogy a koszok meg az esetleg benne bújkáló bogarak kijöjjenek. Addig is vizet forralunk, megsózzuk, majd beletesszük a karfiolrózsákat és kb. 10 perc alatt puhára főzzük (nem kell annyira, hogy szétessen!).
Kevés olajat melegítünk, beleszórjuk a rizst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, 1,5 csésze vízzel feleresztjük s lefedve kis lángon megpároljuk.
Meghámozzuk a hagymát, kockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és puhára pároljuk.
Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, a karfiol felét beleterítjük. Erre jön a párolt rizs, a darált hús, és befedjük a karfiol másik felével.
Kevés olajban megpirítjuk a 2 ek. lisztet, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendiót is tehetünk bele. Mikor felforrt, besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a tejfölt. Ezzel húzzuk be a karfiol tetejét. Ha kívánjuk, sajttal is megszórhatjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 perc alatt átsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése