2010. december 11., szombat

Kedvencek....folytatás....

Hát csak most nézem, hogy a kedvenc kedvenc almáslepény receptem lemaradt, csak beharangoztam...Akkor lássuk:

Almás lepény
Hozzávalók:
- 1,5- 2 kg alma
- 0,5 kg liszt
-25 dkg margarin
-7 evőkanál kristálycukor
-1 cs. vaníliás cukor
-kb. 2 ek. tejföl
-1 tojás
-1/2 cs. sütőpor
-fél citrom leve
-őrölt fahéj
-szegfűszeg
-búzadara
Az almákat meghámozom, nagyon durvára reszelem, a darabkák kb. fél hasábkrumpli méretűek legyenek, de vékony szeletekre is lehet vágni. Egy nagyobb edénybe rakom, teszek rá kb. 3 ek. cukrot, kb. 1 teáskanálnyi fahéjat, meg kb. 5 szem szegfűszeget és felteszem párolódni. Míg párolódik sűrűn kevergetni kell. Mikor kész, belecsavarok fél citrom levét ,kihorgászom a szegfűszegeket és kihűtöm . Ha sietek, akkor hideg vízbe állítom a lábast.
Míg hűl az alma, addig összeállítom a tésztát. A lisztbe belerakom a darabokra vágott margarint, cukrot, tojást, sütőport, és összegyúrom. Közben adom hozzá a tejfölt, amennyi szükséges. Ekkora mennyiséghez kb. 2 ek . szokott kelleni. Mikor kész, két részre osztom.
A sütőt előmelegítem 170-180 fokra. Egy nagyobb tepsit kikenek margarinnal és kilisztezem.
 Kinyujtom az első lapot és a tepsibe helyezem. Szórok rá grízt, olyan mennyiséget, hogy a tésztát már éppen ne lássam. Ráteszem az almát, és ízlés szerint még ilyenkor is lehet szórni rá fahéjat. Kinyújtom a 2. lapot, beborítom vele az almatölteléket, megszurkálom, és mehet a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül aranybarnára a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése