A kicsi fiam sem könnyíti a helyzetet, 2 napja nem úgy működik,mint eddig,most 8-szor eszik egy nap, és a tápszert nem akarja enni, csak az anyatejet, ami nem is lenne baj, ha lenne elég, és nem kéne 2 óránként etetni...és nem éjfélkor meg 1-kor kerülnék ágyba.
Annak érdekében, hogy lenyugodjak, íme két fincsi és egyszerű recept. A grízes mézes egy régi családi recept, nagyon finom!
1 egész tojást 15 dkg cukorral elkeverünk, aztán hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 evőkanál mézet, 3 kanál tejet és egy kiskanál szódabikarbónát. Ezt a masszát gőz fölött sűrűre főzzük, és melegen 45 dkg lisztet hozzáadunk. A tésztát összegyúrjuk és jó fél órát pihenni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk, kb. késfoknyi vastagra nyújtjuk a lapokat, és 180 fokos sütöben kb. 8 perc alatt megsütjük őket.
Krém: míg a tészta pihen a nyújtás előtt, addig simán össze lehet állítani. 3 dl tejben 6 dkg búzadarát megfőzünk. Míg hűl 20 dkg margarint habosra kikeverünk 20 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A vajas krémet a kihűlt darához keverjük.
A krémet 2 részre osztjuk. Az első felét az alsó lapra kenjük. A következő lapra sárgabarack lekvárt kenünk, a következőre a krém másik felét. A negyedik lapra csokimázt teszünk. Másnap szeletelhető.
A másik egy aprósüti recept, tavaly fedeztem fel egy receptes újságban. Nálunk nagyon bejött, előre is elkészíthető karácsonyra, dobozban eláll (ha nem jár rá a család).
Diós kiflicske
10 dkg puha vaj (nem zsír, nem margarin!)
10 dkg porcukor
5 dkg darált dió
12-13 dkg liszt
csipetnyi só
1 tojássárgája
A hozzávalókat összedolgozzuk. Folpakba csomagolva pihentetjük a hűtőben min. 1 órán át.
A tésztából mogyoró nagyságú darabokat vágunk. Lisztezett deszkán kb. 8 cm-es kiflicskéket formálunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A langyos kifliket fahéjas vagy sima porcukorba forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése