2010. december 11., szombat

Nem itt kéne most lennem...(apró dühöngésem)

...hanem shoppingolniiiii. De az autó akkumulátora azt mondta, hogy nem mentek ti sehova. Kicsit bosszant, bár esik a hó rendületlenül, de azért a Váci utat gondolom tisztítják, és amúgy nem azért akartam annyira menni, mert unatkozom,hanem mert le akartam tudni ennek a nyüves karácsonyi vásárlásnak a nagyját. (A kicsi miatt nem is egyszerű elszabadulni itthonról. )Mert baromira utálom ezeket az ünnep előtti őrületeket, a tömeget, meg a kötelező vásárlást. Amúgy azt se tudni kinek mit venne az ember, ki minek örülne. Rendszerint senki nem mond semmit, mert senki sem tudja mit is szeretne kapni ,mellesleg engem is beleértve. Ha meg valaki mond valamit, akkor az tuti olyan, hogy nehézkes beszerezni...
A kicsi fiam sem könnyíti a helyzetet,  2 napja nem úgy működik,mint eddig,most  8-szor eszik egy nap, és a tápszert nem akarja enni, csak az anyatejet, ami nem is lenne baj, ha lenne elég, és nem kéne 2 óránként etetni...és nem éjfélkor meg 1-kor kerülnék ágyba.

Annak érdekében, hogy lenyugodjak, íme két fincsi és egyszerű recept. A grízes mézes egy régi családi recept, nagyon finom!

1 egész tojást 15 dkg cukorral elkeverünk, aztán hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 evőkanál mézet, 3 kanál tejet és egy kiskanál szódabikarbónát. Ezt a masszát gőz fölött sűrűre főzzük, és melegen 45 dkg lisztet hozzáadunk. A tésztát összegyúrjuk és jó fél órát pihenni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk, kb. késfoknyi vastagra nyújtjuk a lapokat, és 180 fokos sütöben kb. 8 perc alatt megsütjük őket.
Krém: míg a tészta pihen a nyújtás előtt, addig simán össze lehet állítani. 3 dl tejben 6 dkg búzadarát megfőzünk. Míg hűl 20 dkg margarint habosra kikeverünk 20 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A vajas krémet a kihűlt darához keverjük.
A krémet 2 részre osztjuk. Az első felét az alsó lapra kenjük. A következő lapra sárgabarack lekvárt kenünk, a következőre a krém másik felét. A negyedik lapra csokimázt teszünk. Másnap szeletelhető.



A másik egy aprósüti recept, tavaly fedeztem fel egy receptes újságban. Nálunk nagyon bejött, előre is elkészíthető karácsonyra, dobozban eláll (ha nem jár rá a család).

Diós kiflicske


10 dkg puha vaj (nem zsír, nem margarin!)
10 dkg porcukor
5 dkg darált dió
12-13 dkg liszt
csipetnyi só
1 tojássárgája


A hozzávalókat összedolgozzuk. Folpakba csomagolva pihentetjük a hűtőben min. 1 órán át.

A tésztából mogyoró nagyságú darabokat vágunk. Lisztezett deszkán kb. 8 cm-es kiflicskéket formálunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

 A langyos kifliket fahéjas vagy sima porcukorba forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése