2010. december 15., szerda

Töltött kifli vacsira, ebédre, uzsira

Tegnap végre eljutottam egy hiperszuperbe, és beszereztem egy nagy darab füstölt főtt tarját. És jött az ihlet, kelt tészta, kifli forma, megtöltve. Persze pár napja került a szemem elé a ricottás töltött kifli receptje,innen az ötlet. A tésztája maradt, isteni puha lesz, csak a töltelék változott, ezt dobta ma a gép: füstölt tarjás-gombás töltelékkel töltött kifli. A töltelék, egyébként melegszendvics készítéshez is megállja a helyét.

Tehát, a tészta alapanyagait összedagasztjuk. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor a dagasztó funkciót igénybe vesszük rajta, és minden hozzávalót beledobálunk, az élesztő futtatását is megspóroljuk magunknak. Márpedig 2 kisgyerekkel ellátott háztartásban az idő igen lényeges tényező.
Míg a tésztánk keleget, összeállítjuk a tölteléket, melynek hozzávalói a következők:

  • 25 dkg füsölt főtt tarja
  • 5 dkg lángolt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db közepes fej gomba
  • 2 egész tojás
  • mustár ízlés szerint
  • kb. 2 ek. tejföl
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 ek. friss vagy 1 ek. szárított petrezselyemzöld
  • a kiflik tetejének megkenéséhez 1 tojás, és 8-10 dkg füstölt sajt lereszelve.
Én a töltelék elkészítésénél is gépi segítséget kérek, mégpedig az aprítóét. Beleteszem a vöröshagymát, gombát, tarját, kolbászt (persze ekkora mennyiség nem fér be egyszerre:-)) és felaprítom.Nem kell pépesre, csak olyan helyes kis darabosra. Egy tálban a felaprított alapanyagokhoz hozzáadom a 2 tojást, tejfölt, mustárt és a fűszereket. A megkelt tésztát 2 felé szedem, kör alakúra nyújtom (3-5 mm), és 8 cikkelyre vágom. Halmozok rá a töltelékből , feltekerem, közelítőleg kifli (vagy batyu?) formájúra igazítom, és egy sütőpapírral ellátott tepsire teszem. Hagyom a 3 évest is tekergetni a tésztát - töltelék nélkül :-D. Begyújtom a sütőt 180 fokra, s míg felmelegszik, addig kelnek a batyuk kicsit (kb. 10-15 perc). Végül megkenem tojással, illetve a 3 éves csemete megkeni tojással, tesz rá reszelt sajtot - anyai segedelemmel. Ha kész, mehet be a sütőbe.

Ha marad a töltelékből, akkor az melegszendvics készítésére is kiválóan alkalmas.

A végeredmény:

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Megsütöttem, isteni finom lett... Köszi az ötletet!
    Ja! Kicsi a világ, én is szeghalmi vagyok:-)))
    Iza

    VálaszTörlés
  2. Szia! Örülök, hogy ízlett! Nézz vissza máskor is, hátha találsz majd újabb ötleteket!

    Olga

    VálaszTörlés