2010. december 22., szerda

A Takács család Jézuskaváró tortája

Történt, hogy ma felkerekedtünk kb. az utolsó előtti bevásárlási rohamra, bár én szívesen tudtam volna ezt már utolsónak, és a T betűs hiperben szembejött velem egy cuki 18 cm-es kapcsos tortaforma, amit nem lehetett otthagyni. Mikor a lányom meglátta, rögtön lecsapott rá. hogy ez pont egy három és fél évesnek való, ő ebben sütni akar. Na jó, mondtam neki, akkor hajrá, süssünk egy mini tortát. Milyet? Na, gesztenyés és diós kilőve, mert ugye a karácsonyi sütik nem készülhetnek ezen ízek nélkül. Hát, legyen csokis, megbolondítva a férjem által eltett meggy dzsemmel. Szóval, a hozzávalók:

  • egy három és fél éves kis kukta (ha nincs se a háztartásban, se kölcsön a rokonságból, akkor elhagyható)
  • 3 tojás
  • 3 ek. víz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 csapott ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 tk. sütőpor 
A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 púpos ek. liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8 dkg csokoládé
  • 18 dkg margarin
  • kb. 5 dkg porcukor
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • szintén ízlés szerint meggy dzsem
Mázhoz:
  • 4-5 dkg csokoládé
  • 3 ek. étolaj
Díszítés:
  • mandulaforgács ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés:

A 3,5 éves segítő kikeni a tortaformát margarinnal, anya kilisztezi. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

A tojásfehérjét anya elválasztja a sárgájától. A fehérjét a kuktalány keményre felveri a robotgéppel, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a 3 ek. vizet, a lisztet és kakaóport; közben átvesszük a robotgépet és a kuktalány beleönti a tojássárgákat. Végül a sütöport is beleügyeskedjük, miután már úszik a konyhapult a lisszttől és kakaóportól. Ez a vizes piskóta, amit a kikent formába öntünk és betesszük az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. A kuktalány ekkor lelép Toy Stroy-t nézni, és kb. akkor látjuk viszont mikor kész a krém illetve elkészült a torta.

Mivel elég vastag a tészta, érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen. akkor kiszabadítjuk a formából és kihűtjük (célszerű rácsra tenni).

Míg sül a tészta, addig a 2 púpos ek. lisztet simára keverjük a 3 dl tejjel , 2 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és felfőzzük sűrűre. A csokoládét 2-3 dkg margarinnal megolvasztjuk, épp csak annyi legyen a  margarin, hogy a csoki folyós legyen. Kicsit meghűtjük, és a többi margarinhoz adjuk. (Ha nem lenne gyerkőc a háznál akkor egy kis rumot is löttyintenék hozzá, de így csak hozzágondolom.)A porcukorral simára keverjük, és kihűlt krémet hozzáadjuk. No, ez a krém.

Aha, ízlik neki!
Jó szemmértékkel rendelkező uram épp betoppant mikor is a téstával szemeztem, vajon 2 vagy 3 felé vágjam e. Szerencsére felajánlotta, hogy majd ő elvágja 3 felé, ebben profi. Hát, nem tudom honnan szedte a profizmust, mert a konyhába nem teheti be a lábát, csak enni, de szépen megoldotta a feladatot, lett tehát 3 lapocska. Az elsőre kentem a meggy dzsemből, szórtam rá fahéjat, majd a csokikrém következett, jöhet a következő lap, szintén ílyen eljárással, és a harmadikra már csak kérmet tettem, illetve a torta oldalát is bekentem vele. A tetejére csokimáz jött, amire mielőtt megkötött volna, mandulaforgácsot szórtam.
Íme a végeredmény, Takácsék Jézuskaváró tortája:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése