- egy három és fél éves kis kukta (ha nincs se a háztartásban, se kölcsön a rokonságból, akkor elhagyható)
- 3 tojás
- 3 ek. víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 csapott ek. cukor
- 4 ek. liszt
- 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- 1 tk. sütőpor
- 3 dl tej
- 2 púpos ek. liszt
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg csokoládé
- 18 dkg margarin
- kb. 5 dkg porcukor
- ízlés szerint őrölt fahéj
- szintén ízlés szerint meggy dzsem
- 4-5 dkg csokoládé
- 3 ek. étolaj
- mandulaforgács ízlés szerint (elhagyható)
A 3,5 éves segítő kikeni a tortaformát margarinnal, anya kilisztezi. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A tojásfehérjét anya elválasztja a sárgájától. A fehérjét a kuktalány keményre felveri a robotgéppel, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a 3 ek. vizet, a lisztet és kakaóport; közben átvesszük a robotgépet és a kuktalány beleönti a tojássárgákat. Végül a sütöport is beleügyeskedjük, miután már úszik a konyhapult a lisszttől és kakaóportól. Ez a vizes piskóta, amit a kikent formába öntünk és betesszük az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. A kuktalány ekkor lelép Toy Stroy-t nézni, és kb. akkor látjuk viszont mikor kész a krém illetve elkészült a torta.
Mivel elég vastag a tészta, érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen. akkor kiszabadítjuk a formából és kihűtjük (célszerű rácsra tenni).
Míg sül a tészta, addig a 2 púpos ek. lisztet simára keverjük a 3 dl tejjel , 2 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és felfőzzük sűrűre. A csokoládét 2-3 dkg margarinnal megolvasztjuk, épp csak annyi legyen a margarin, hogy a csoki folyós legyen. Kicsit meghűtjük, és a többi margarinhoz adjuk. (Ha nem lenne gyerkőc a háznál akkor egy kis rumot is löttyintenék hozzá, de így csak hozzágondolom.)A porcukorral simára keverjük, és kihűlt krémet hozzáadjuk. No, ez a krém.
Aha, ízlik neki!
Jó szemmértékkel rendelkező uram épp betoppant mikor is a téstával szemeztem, vajon 2 vagy 3 felé vágjam e. Szerencsére felajánlotta, hogy majd ő elvágja 3 felé, ebben profi. Hát, nem tudom honnan szedte a profizmust, mert a konyhába nem teheti be a lábát, csak enni, de szépen megoldotta a feladatot, lett tehát 3 lapocska. Az elsőre kentem a meggy dzsemből, szórtam rá fahéjat, majd a csokikrém következett, jöhet a következő lap, szintén ílyen eljárással, és a harmadikra már csak kérmet tettem, illetve a torta oldalát is bekentem vele. A tetejére csokimáz jött, amire mielőtt megkötött volna, mandulaforgácsot szórtam.
Íme a végeredmény, Takácsék Jézuskaváró tortája:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése