2011. augusztus 10., szerda

Felejtsük el a felvágottakat! 1.

Kisgyermekesként több dolog miatt is érdemes a felvágottakról lemondanunk, de akinek nincsenek gyermekek a háztartásban, szintén megfontolandó elfelejteni ezeket a cuccokat. A fogyózók se szemezgessenek olyan hevesen a párizsival vagy az úgynevezett csirke vagy pulykamell sonkával azok kalóriatartalmát istenítve. Ezeknek a holmiknak nagyon nagy a só (nátrium) tartalmuk, amely a súlycsökkenésnek  gátja, mellesleg a tartósítószer mennyisége sem elhanyagolható.
Másrészt amitől rendszerint nagyon dühöngök magamban, az a felvágottak ára. Hááát, kétezer forint fölött a sajtos pulykapárizsi???!!! Jobb ha veszek húst és abból készítek valamit! Hát neeem???

No, ezen meggondolásból írom ezt  a post-ot. Egészségesebb, olcsóbb és tudjuk mi van benne, ugyebár ha otthon készítünk felvágott helyettesítő ételeket. Jó, tudom, hogy ezek időigényesek, munkaigényesek stb., de szerintem megéri a saját munkát, a fáradtságot. (Persze ez nem azt jelenti, hogy nyomott pólóban fennen hírdetjük, hogy soha többé párizsi, néha azért belefér a felvágottak fogyasztása...)

Nézzük hát, mi jöhet szóba! Legegyszerűbbek a sült húsok. Sütőzacskóban megsütve nagyon puhára sülnek, s még a mosogatás is sokkal egyszerűbb utána. Egyben nagyobb húsokat is süthetünk, azokból vékony szeleteket vágva kenyérszeletre tehetjük, zsemlébe is mehet, ubival, paradicsommal, salátával, vagy ha "bűnözni" akarunk kicsit, akkor majonézzel.
Befűszerezett csirkecombok is remekül használhatók. A maradék sült húsból akár húskrém is készülhet.

Hagymás hús:
  • maradék sült hús
  • aprított vöröshagyma
  • zsír
A húst apróra vágjuk, a hagymát a zsíron megpirítjuk, és a kettőt összekeverjük. Kenyérre tehetjük, friss zöldségfélével , citromos teával fogyaszthatjuk.

Húskrém:

A maradék sülthúst hagymával összeaprítjuk, majonézzel, tejföllel, kevés mustárral fűszerezzük, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Kenyérre kenve, savanyúsággal, zöldségekkel tálaljuk.


Szintén egyszerű, és gyors megoldás, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, variációs lehetőségei számosak. Mi az? A fasírt! Készülhet áztatott kennyérel vagy anélkül, pirospaprikával vagy anélkül...Gombócban kisütve vagy egyben, morzsába hempergetve vagy simán, töltve tojással, reszelt répával stb. A variációs lehetőségek száma rengeteg, csak fel kell találni magunkat. Én a következőképpen készítem az alapreceptet:
Hozzávalók:
  • 80 dkg darálthús (comb vagy lapocka, mert a "kész" darálthúsok magas zsírtartalmúak)
  • 2 egész tojás
  • kb. 3 szelet kenyér vagy 1,5 zsemle
  • kb. 2 dl langyos tej vagy víz
  • 1 nagy fej vöröshagyma aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma zúzva
  • fűszerpaprika
  • natur vegeta
  • őrölt kömény
  • őrölt bors
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
A kenyér szeleteket megáztatjuk a langyos tejben vagy a vízben,  kinyomkodjuk, elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval és fűszerekkel  összegyúrjuk. Eztán vagy gombócokat készítek és beforgatom zsemlemorzsába, vagy nem forgatom be. Még a gombócokat is megtölthetjük akár sajttal, akár félbevágott főtt tojással. Olajban kisütöm. Ha nem gombócokat készítek, akkor egyben sütöm meg, kikenek olajjal egy sütőformát, belesimítok egy réteg fasírthúst (kb. az összes 1/3-át), aztán ráteszem a fött tojásokat, és befedem a maradék fasírthússal. A tetejét megszórhatom szezámmaggal, sütőbe tolom, és kb. fél óra alatt készre sütöm.
Érdekes lehet még, ha hadba állítjuk muffinsütő tepsinket, a lyukakat kibéleljük egy szelet baconnel, és ráhalmozzuk a fasírthúst, így sütjük készre.
Tölthetjük még a fasírtot zöldfűszeres túróval is, vagy pirított gombával...lehet kísérletezni! Egyéb helyeken is mindenféle fasírt recepteket keresni!
 
Találtam egy nagyon egyszerű, izgis, vegáknak is fogyasztható túrófasírt receptet. Biztos ki fogom próbálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése