2011. augusztus 24., szerda

Felvágottak helyett! 2.

Gondolkodjunk akkor tovább, felvágott helyettesítők terén.
Mint felvágott féle, ott vannak a májkrémek, kenőmájasok is, amelyek szintén rendesen tartalmaznak nátrium tartalmú tartósítószert, nem is beszélve az ipari szalonnáról, bőrkéről meg mittudomén milyen "érdekes" összetevőkről. Ehelyett gyorsan készíthetünk otthon májast, amelyről tudjuk, hogy mit tartalmaz (garantáltan ipari szalonna és bőrke mentes), a baromfi vagy a sertés májon kívül fűszereket...
Kenőmájas:


hozzávalók:
  • 0,5 kg máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír (már csak a kenhetőség miatt...)
  • fél paradicsom és fél zöldpaprika
  • bors
Ezt roppant egyszerűen készítem, úgy, mint a pirított májat. A zsíron megpirítom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paradicsomot, paprikát (ez el is hagyható), mikor ezek megpuhultak, mehet rá a máj és a bors, fedő nélkül sütöm. Mikor a máj megpuhult, a víz is elment alóla, akkor sózom. A végén ízlés szerinti állagúra turmixoljuk, vagy nyomjuk össze.


Zsírban sült máj


Nem olyan nagy találmány ez sem, sőt, még boltban is kapni tartósítószeres, mesterségesen szép sárgára színezett változatát.
Ehhez az ételhez a baromfi májat ajánlom. Bő zsírban puhára sütjük a májat. Ha már puha a máj, de a zsírunk láthatóan még vizes, akkor szedjük ki a májat, várjuk meg, míg a víz elpárolog, és utána rakjuk vissza a májat a zsírban, és hagyjuk benne kihűlni. Paradicsommal, kennyérre kenve isteni finom!


Szintén kapható bolti társa, többféle ízesítéssel, ennek analógiájára készül a


Tepertőkrém

Maradék tepertőt is hasznosíthatunk. Aprítóban, vöröshagymával vagy fokhagymával, esetleg mustárral és persze kis sóval ízesítve készül.


Tojásból sok mindent készíthetünk. Pl. kenyérre kenhető tojáskrémet, vagy tojássalátát.


Tojássaláta
hozzávalók:


  • 6 db főtt tojás
  • 2 szál zöldhagyma/1 kisebb fej lilahagyma apróra vágva
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
  • kb. 150 g majonéz
  • kb. 200 g tejföl
  • kb. 2 ek mustár
  • kicsi cukor
Majonézes alapot készítünk, mintha francia saláta készülne. Ízesítjük az aprított hagymával, petrezselyemmel és végül beleforgatjuk a kicsire vágott tojást.


Én rántottát is szoktam szendvics alapanyagként használni. Persze ezt is ízlés szerint variálhatjuk. Lehet hagymás, sajtos, kolbászos, szalonnás stb. 

Töltött tojás hidegen

Hozzávalók:
  • 8 tojás főve
  • 1 ek. vaj vagy margarin
  • kb. 5 dkg majonéz
  • 2 ek. tejföl
  •  
  • fél csomag petrezselyemzöld
  • só, bors
  • A főtt tojásokat széltében kettévágjuk, aljukból is levágunk egy cseppet, hogy megálljon a lábán :-). A tojássárgákat összenyomjuk villával, belekeverjük a majonézt, tejfölt, sót, borsot, petrezselyemzöldet, és kiskanállal visszatöltjük a tojásfehérjékbe.

 Tölötött tojás melegen

Hozzávalók, mint a hideg töltött tojásnál, elkészítése is ugyanúgy történik, de a végén jénai edénybe pakoljuk a megtöltött tojásokat, és tejföllel beborítjuk. Sütőben pár perc alatt átforrósítjuk. Főtt burgonyát adhatunk melléje, de köret nélkül is jó.


Nóri kedvenc rántottás szendvicse

Hozzávalók 1 személyre:

  • 1 tojás
  • 2 szelet (szendvics) kenyér
  • 1 szelet sonka
  • 1 szelet lapsajt
A tojásból rántottát készítünk.Az egyik szelet kenyérre tesszük, rá a sonkaszeletet, sajtot, majd beborítjuk a másik szelet kenyérrel.
Tehetünk bele paradicsomot, salátát, stb. ízlés szerint.
 
Nyáron is nagyon finom a körözött.
 
Körözöttel töltött zöldpaprika
 
 
 
 Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg juhtúró
  • kb. 3 ek. vaj
  • mustár
  • őrölt kömény
  • fűszerpaprika
A túróféléket áttörjük villával,hozzáadjuk a fűszereket, és jól összekeverjük. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és megtöltjük a köröztöttel. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor karikákat vágunk belőle.
A  paprikákat tojáskrémmel is megtölthetjük.

Végül egy egyszerű dolog. A fűszeres vaj. Finom friss vajat vegyünk, kicsit felengedjük, hogy puha legyen, hozzákeverünk ízlés szerint zúzott fokhagymát, zöldhagymát, petrezselyemzöldet, vagy ízlés szerinti zöldfűszert.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése