Mákos guba a lá Takácsné
Hozzávalók:
- 7 db szikkadt kifli
- 1 l tej
- 3 tojás sárgája
- 4 ek. cukor
- 5 dkg vaj
- 10-12 dkg darált mák+3 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás fehérje
- kb. 15 dkg baracklekvár
A kifliket felkarikázzuk. Elkészítjük a "szöttyöt". A tojássárgákat cukorral elkeverjük, felöntjük a tejjel és felfőzzük. Nem kell felforralni, csak jól forrósítsuk fel. A kiflikarikákat egy nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk a forró tojássárgás tejjel, és hagyjuk állni 6-8 percig. A mákot összekeverjük a cukorral, egy citrom reszelt héjával.
Kivajazunk egy jénait/tepsit és szemre 3 részre osztjuk az ázott kiflit. Egy harmadot beleterítünk a tálba, rátesszük a cukrozott mák felét. Jön rá a következő harmad kifli, a mák másik fele, majd kiflivel zárjuk. Ha marad még a tejes-tojásos folyadékból a tálban, azt is ráöntjük a tepsi tartalmára. 180 fokra előmelegített sütőbetoljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben felverjük a tojásfehérjét 2 ek cukorral, s mikor kemény a hab, belekeverünk 3 ek. lekvárt. Mikor megsült a guba, kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük lekvárral, rátesszük a habot és pár percre visszatoljuk a sütőbe,míg szép barna nem lesz a hab.
És íme, felvágva:
Mivel, mint mondtam, nálunk nincs mákrajongók klubja, bevitte Andris a munkahelyre ebédre, s a kollégákat is megkínálta. A lekváros trükkel jól megkevertem a kollégákat, hogy akkor ez most mi? Szóval, ez nem máglyarakás, mert nincs benne alma. És a máglyarakásban nincs mák :) hát talán összeházasítottam a kettőt sokak örömére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése