2011. február 23., szerda

Egy édes-egy sós

Avagy változatok zsemlére. A mai menü tejfölös raguleves volt és túrós zsemle. Én ugyan nem rajongok a túrós zsemléért, de néha meg lehet enni, főleg ha azt nem nekem kell elkészíteni. Van néhány dolog, amire azt mondom, készítse anyósom, azt ő tudja jól, és ezek közül egyik ez a túrós zsemle. Persze, van egy sós változat is a zsemlére, ami ugyan nem túrós, de nagyon finom lehet vacsira. De menjünk csak sorban, nézzük először a levest.

Tejfölös raguleves ahogy én szoktam (egyikféleképpen)

Hozzávalók:

  • 30 dkg sertéshús kockára vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál répa
  • 2 kisebb krumpli
  • 10 dkg zöldbab
  • fél paradicsom
  • fél paprika (ezek hiányában passzírozott paradicsom 2 ek, darált paprika édes változatban 1 mk.)
  • bors
  • natur vegeta
  • fél mk. köménymag
  • kb. 1,7-2  l  víz
  • száraztészta ízlés szerinti fajta, kb. 3 kisebb maréknyi
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejföl
A kockára vágott vöröshagymát megpiritjuk fél mk. köménymaggal, majd rátesszük az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, pár percig pirítjuk, és jöhet husi- amit szintén pirítunk,mégpedig  kifehéredésig. Ekkor teszem rá a zöldségeket, sót, borsot, natur vegetát, és fedő alatt párolom kb. 10 percig. Felöntöm vízzel, és készre főzöm. Mikor a hús puha, beleteszem a tésztát. A lisztből és a tejfölből habarást készítek, és a kész levest behabarom. Végül megszórhatjuk vágott petrezselyemzölddel (ha van épp otthon).


Túrós zsemle (meglestem anyósom hogyan készíti)

Hozzávalók:

  • 6 db zsemle
  • 40 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 1 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg mazsola 
  • 15 dkg cukor 
  • kb. 3 dl tej
  • vaj a tepsi kikenéséhez és a zsemlék tetejére
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük, és tejbe mártjuk őket. Az egyik titka ennek az ételnek, hogy akkor rontjuk el ,ha száraz lesz. És ha nem mártjuk meg a tejben a zsemléket (a tetőket is!), akkor bizony az lesz! A megáztatott zsemléket beletesszük a kivajazott tepsibe, és megtöltjük a túróval, mely így készül: a túrót összekeverjük a tojással, cukorral, tejföllel, mazsolával, citromhéjjal. Mikor betöltöttük a zsemléket, rárakjuk a kalapokat, és minden zsemle tetejére rakunk egy kisebb kocka vajat. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és kb. 30 perc alatt ropogós pirosra sült tetejű zsemléket kapunk.


És most jöjjön a sós változat, erről nincs képem egyelőre, de majd pótolom.

Sonkás-tojásos zselme:

Hozzávalók :

- fejenként 1 db zsemle (bár étvágy kérdése, de az a tapasztalat, hogy laktató)
- 1 szelet lapsajt
- 1 szelet gépsonka
- 1 tojás
- margarin
- kevés tej
- só, bors, pirospaprika

A zsemlék tetejét vékonyan levágom (csak a héját), és a belsejének egy részét kiszedem, ami meg marad, azt az oldalához nyomkodom. Az üreget belül kikenem margarinnal, majd beleteszem a lapsajtot, amit szintén a zsemle oldalához nyomkodok (nem baj ha eltörik) . Majd jön a sonakszelet, amivel hasonlóképpen járok el. Törekedjünk rá, hogy akkora üregünk legyen, hogy majd a tojás beleférjen. A zsemléket kívül megkenem kevés tejjel, hogy ne száradjanak ki nagyon. Közvetlenül a sütőbe rakás előtt óvatosan beleeresztem a tojást a zsemle üregébe, a sonkára, kissé megsózom. Grill fokozaton 180 fokon addig sütöm, míg a tojás fehérje megdermed. Belül a tojás azonban kissé még folyós marad. Forrón tálalom meghintve kevés őrölt borssal és pirospaprikával. Citromos teát adtam mellé.   

2 megjegyzés:

  1. Olga, már egy ideje olvaslak, és lopkodom a recepteket:) Ma megcsináltam a túrós zsemlét, isszonyat finom lett! Vmelyik nap pedig a túró fasírtot...az is nagyon bejött! Szóval, köszi, és még-még! Panni

    VálaszTörlés
  2. Panni, örülök,hogy bejönnek a receptek!Próbáld kia túrófánkot is, nagyon hamar megvan, és finom. Ha meg sok időd lenne, akkor az eredeti stíriai metéltet is ajánlom kipróbálni!

    VálaszTörlés