2011. február 2., szerda

Na, mit eszünk ma?

Hétközben sokszor vagyok tanácstalan, hogy mit főzzek. Hát vasárnap összeírtam pár dolgot,amiket lehetne főzni a héten vagy a közeljövőben. Mára brokkolikrém levest és tarhonyás husit választottam.

Brokkolikrém leves:

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli (friss vagy fagyasztott)
  • 2 közepes krumpli
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. tejföl
  • 2-3 ek. olaj
  • ételízesítő esetleg leveskocka
  • őrölt bors

Az olajon pár percig pirítom a brokkolit és a kockára vágott krumplit a zúzott fokhagymagerezdek társaságában, pici sóval és borssal meghintve. A zöldségeket felöntöm vízzel, annyival, hogy épp ellepje. Dobok bele leveskockát vagy ételízesítőt, sót és puhára főzöm. Mikor puha, kézimixerrel turmixolom (lehet turmixgéppel is). Ha valaki diétázik vagy vegán,akkor itt abba is lehet hagyni a főzést. Ha nem, akkor löttyintünk bele 1 dl tejszínt, 1 ek. tejfölt és forralunk egyet a levesünkön. Betétnek én levesgyöngyöt szoktam adni hozzá, de lehet pirított kenyérkockát is. Sőt, hedonisták még sajtot is reszelhetnek bele.  






Tarhonyás husi

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés lapocka vagy comb felkockázva (lehet pulykacombból is, ha valaki nem kedveli a sertést)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • fél zöldpaprika (helyettesíthető darált paprikával is)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 18 dkg tarhonya (lehetőleg kézi)
  • 2 közepes krumpli  felkockázva
  • víz, víz, víz

A vöröshagymát felkockázzuk, sózzuk kicsit és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, és puhára pároljuk. Mikor puha a paradicsom és a paprika, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk őrölt borssal, sóval, ételízesítővel, őrölt köménnyel, és a fűszerpaprikával, majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi és fél óráig főzzük. Ekkor hozzáöntjük a tarhonyát, pótoljuk a vizet és kb. 20 percig főzzük vele. Ekkor a felkockázott burgonyát is beletesszük és készre főzzük.

A burgonya hozzáadása után

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése