2012. július 18., szerda

Mi az a clafoutis???

A cobbler után itt az új őrület a gasztroportálokról, azaz a clafoutis [klafuti]. Új? Nem annyira, már a XIX. században is hódított Franciaországban. Könnyű, nyári, gyümölcsös, és végre a hőmérséklet is megfelelő arra, hogy bekapcsoljuk a kánikula miatt hetekig pihentetett sütőinket. Egyszerű ételeket szoktam készteni, s ennek is csak a neve hangzik flancosan.  Mivel egyszerű a tészta, kedvet kaptam hozzá én is. Tejespite? Ismerős? Hmmm??? Hát ez olyasmi...
Kipecáztam egy adag málnát, Nórival összekevertük a tésztát, és pikk-pakk kész is lett hamar.


Málnás clafoutis

  • 3 marék málna
  • margarin a pitetepsi kikenéséhez
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 2 dl zsíros tej
  • 1 dl tejszín
A piteformát kikenjük vajjal vagy margarinnal. Beleszórjuk a gyümölcsöt. A sütőt előmelegítjük 185 fokosra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral, tejjel, tejszínnel, liszttel,sütőporral kikavarjuk, a fehérjét felverjük habnak, hozzáadjuk a lisztes masszához. Beleborítjuk a pitetepsibe. 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A málna elég nagy nedvességtartalmú gyümölcs, nehéz jól megsütni mert ereszti nagyon a levét. Jobb barackkal, meggyel, illetve cseresznyével, mint ahogy azt eredetileg is sütötték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése