2013. március 13., szerda

Káposztás lepény

Szeretjük a káposztát, káposztás tésztának, párolt káposztának, de kelt tésztából készült káposztás lepénynek is.

Káposztás lepény


  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
Töltelékhez
  • kb. 1,5 kg fejeskáposzta
  • bors
  • cukor
  • zsír
Kenéshez:
  • 1 tojás felverve
A töltelékhez a káposztát lereszeljük (vagy aprítógéppel aprítjuk). Zsírt olvasztunk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és aranybarnára pirítjuk (mintha káposztás tésztát készítenénk), végük kb. 2 ek cukrot is teszünk bele. (Mivel most ebédre készült, én a tölteléket előző nap készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni.)

A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összedagasztjuk (vagy dagasztógépre bízzuk ezt a műveletet), langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A tepsit (35*27 cm) kizsírozzuk, lisztezzük. 
A tésztát átgyúrjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük, majd  2/3-1/3 arányban elosztjuk. Először a nagyobbik darabot nyújtjuk ki, és a tepsibe fektetjük, rátesszük a kihűlt tölteléket. Kinyújtjuk a másik darabot, ráfektetjük a káposztára. 
10 percre 50 fokos sütőben kelesztjük, majd kivesszük, és 10 percet még pihentetjük, eközben előmelegítjük a sütőt 170 fokosra.
A lepény tetejét a felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. 


1 megjegyzés: