2013. március 10., vasárnap

Mit készítsünk túróból? Sósat?

Ki ne szeretné a pogácsát? És a különböző ízűeket, ugye? 
Vettem hétvégén egy adag túrót, majd kitalálok belőle valamit alapon. 
Pogácsa gondolata foglalkoztatott már egy ideje, így hét közepén eldöntöttem, hogy az lesz, de mivel a tehéntúró nem túl ízes, vettem egy kis juhtúrót hozzá. 
Kicsit más a tészta állaga, mint a sajtos poginál, nem is nőtt meg olyan nagyra, de nagyon finom lett.


Túrós pogácsa


-60 dkg finomliszt
-125 g juhtúró
-175 g tehéntúró
-25 dkg zsír
-1/2 dl tej
-1 ek cukor
-1 ek só (a juhtúró sósságát vegyük figyelembe!)
-3 dkg élesztő
-1 tojássárga
-1 egész tojás a kenéshez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, fél órát langyos helyen kelesztjük.
Eztán ujjnyira nyújtjuk, hajtogatjuk, és 20 percig pihentetjük.
A tésztát újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tészta tetejét, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat megsodorgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
20 percet pihentetjük, tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.




Nórika lakás-tavaszítási lendülete nem hagyott alább, agy elkészült a következő darab, amiből nálunk ablakdísz lett. 


A nárcisz remekül bírja az ablakban, már harmadik hete:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése