2013. március 13., szerda

Vaníliás karika


Hagyományos, egyszerű, otthon is elkészíthető.
Finom, dobozos aprósütemény, hogy legyen egész héten egy kis édesség, no meg a kávé mellé ropogtatni való.

Vaníliás karika


Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd/2 cs vanílás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája 
  • 1 teáskanál sütőpor
  •  
  • a bevonáshoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg  margarin
  • 5 ek. olaj



 A liszteket összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta szép fényes és sima felületűvé nem válik. Cipóvá formáljuk és fóliába becsomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett munkafelületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval karikákat  szaggatunk (ha van linzerkiszúrónk akkor azzal szaggatunk). A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
160 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, míg épp enyhe rózsaszínek lesznek. Kihűtjük. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a margarinnal, az olajjal, és belemártogatjuk a kekszek alját. A csokis karikákat sütőpapírra rakosgatjuk, én a csokis felével felfelé raktam, nem mertem lefelé, de ha van kellően hideg helyünk, dermesztés után simán lejön a sütőpapírról.  



1 megjegyzés: