2013. március 10., vasárnap

Répás

Néha beáll az ember agya egy dologra, és nem ereszt.
A héten a répa volt, amiből többfélét is készítettem. Sósat is meg édeset is.

Kapros sárgarépa krémleves (2-3 személyre)


  • 0,3 kg sárgarépa
  • -fél fej vöröshagyma
  • -1 l víz
  • -1 tyúkhúsleves kocka
  • -só
  • -bors
  • -1 tk. friss vagy szárított kapor
  • -2 ek. rizs
  • -olaj

Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát. Erre rátesszük a félkarikára vágott sárgarépát, és pár percig pirítjuk. Eztán felengedjük a vízzel, beletesszük a leveskockát, kevés sót, és ízlés szerint frissen őrölt borssal ízesítjük.
A levest addig főzzük, míg a répa megpuhul.
Eztán a levest turmixgépbe ötjük, simára turmixoljuk, beleszórjuk a kaprot.
A levest visszatesszük az edénybe, amibe főztük, és felforraljuk. Ekkor beleszórjuk a rizst, és tovább főzzük, míg a rizs megpuhul.






Már régen szemezek a répatortával, és most eljött az idő elkészíteni. Nem bonyolult, kedves számomra, mert a kevert tészta nagyon egyszerű, annyi kis kellemetlenség volt benne, hogy a répát a sajtreszelőn kellett lereszelni, és az kicsit macerás, de nem vészes, megéri a végeredmény miatt!

Répatorta



a tésztához:
  • ·         1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • ·         1/2 csésze barna cukor
  • ·         3/4 csésze olaj
  • ·         2 tojás
  • ·         1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • ·         1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • ·         1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • ·         1 teáskanál vaníliakivonat
  • ·         1/2 csésze mazsola
  • ·         1/2 csésze darált dió
  • ·         1 és 1/2 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)
  • ·         csipet só

(csésze=2,5 dl)

a sajtkrémhez:

  • ·         15 dkg mascarpone sajt
  • ·         1 citrom reszelt héja
  • ·         2 ek  citromlé
  • ·         méz/porcukor (ízlés szerint)

A mazsolát megáztattam rumos meleg vízben (kb. fél óra).Addig előkészülhetünk.
A tortaformát kikenjük, lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokosra.
A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a lecsöpögtetett mazsolát és a vaníliakivonatot. A kikent, lisztezett tortaformába, téve, 170-180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e.
Porcukorral megszórt tálcára borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a mascarpone-t elkeverjük a hozzávalókkal, és a torta tetejére tesszük.
Díszítjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése