A héten a répa volt, amiből többfélét is készítettem. Sósat is meg édeset is.
Kapros sárgarépa krémleves (2-3 személyre)
- 0,3 kg sárgarépa
- -fél fej vöröshagyma
- -1 l víz
- -1 tyúkhúsleves kocka
- -só
- -bors
- -1 tk. friss vagy szárított kapor
- -2 ek. rizs
- -olaj
Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát. Erre rátesszük a félkarikára vágott sárgarépát, és pár percig pirítjuk. Eztán felengedjük a vízzel, beletesszük a leveskockát, kevés sót, és ízlés szerint frissen őrölt borssal ízesítjük.
A levest addig főzzük, míg a répa megpuhul.
Eztán a levest turmixgépbe ötjük, simára turmixoljuk, beleszórjuk a kaprot.
A levest visszatesszük az edénybe, amibe főztük, és felforraljuk. Ekkor beleszórjuk a rizst, és tovább főzzük, míg a rizs megpuhul.
Már régen szemezek a répatortával, és most eljött az idő elkészíteni. Nem bonyolult, kedves számomra, mert a kevert tészta nagyon egyszerű, annyi kis kellemetlenség volt benne, hogy a répát a sajtreszelőn kellett lereszelni, és az kicsit macerás, de nem vészes, megéri a végeredmény miatt!
Répatorta
a tésztához:
- · 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- · 1/2 csésze barna cukor
- · 3/4 csésze olaj
- · 2 tojás
- · 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- · 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- · 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- · 1 teáskanál vaníliakivonat
- · 1/2 csésze mazsola
- · 1/2 csésze darált dió
- · 1 és 1/2 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)
- · csipet só
(csésze=2,5
dl)
a sajtkrémhez:
- · 15 dkg mascarpone sajt
- · 1 citrom reszelt héja
- · 2 ek citromlé
- · méz/porcukor (ízlés szerint)
A mazsolát
megáztattam rumos meleg vízben (kb. fél óra).Addig előkészülhetünk.
A tortaformát kikenjük, lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokosra.
A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a lecsöpögtetett mazsolát és a vaníliakivonatot. A kikent, lisztezett tortaformába, téve, 170-180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e.
Porcukorral megszórt tálcára borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a mascarpone-t elkeverjük a hozzávalókkal, és a torta tetejére tesszük.
Díszítjük.
A tortaformát kikenjük, lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokosra.
A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a lecsöpögtetett mazsolát és a vaníliakivonatot. A kikent, lisztezett tortaformába, téve, 170-180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e.
Porcukorral megszórt tálcára borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a mascarpone-t elkeverjük a hozzávalókkal, és a torta tetejére tesszük.
Díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése