2013. március 29., péntek

Áfonyás muffin

Tegnap reggeli szokásos körömet kissé megtoldottam, plusz még egy kis túra is belefért. A bölcsiből elviharzottam a műegyetemre, felszedni a megrendelt recepteket az orvostól, majd onnan egy kis séta az egyetemkerten keresztül a Gellért térre, megvallom, nagyon szeretek ott keresztülmenni, még így is, hogy minden be volt havazva, de ha nem, akkor nagyon klassz az a kert, tavaly egyszer pipacsot szedtünk ott Nórival.
A Gellért térről villamosra szálltam, és át a hídon a Nagyvásárcsarnokba tértem be. Hát, terepszemlére alkalmatlan ez az időpont így húsvét előtt, mert millióan voltak, és nemcsak a sonkahegyekkel kecsegtető hentespultok előtt....Így pánikszerűen kerestem egy szimpatikus baromfis hentest, beszereztem 4 pecsenyecsirke combot, és iszkiri haza. Kicsi túrába keveredtem ismét, történt ugyanis, hogy elsétáltam a Kálvinra, csak épp a metrólejárónak nyoma veszett, és az új lejárót nem volt kedvem keresgélni. Így hát villamos, Deák, és séta haza.
10-kor álltam neki főzni. A csirkecombokról leszedtem a farrészt, és húsleves készült belőlük, a combokat pedig megtöltöttem, volt még itthon elhasználandó gomba, így hát isteni töltött csirkecombok kerekedtek, párolt rizzsel, savanyúsággal.
Kéne valami kis édesség? Legyen hát áfonyás muffin, hadd fogyjon a fagyasztóból az áfonya.
Összekeverés 2 perc, sütés 20 perc. Tűpróbával ellenőrizzük!

Áfonyás muffin


  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. só
  • 22,5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor/1 tk vanília aroma
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1 csésze áfonya ( nálam most fagyasztott)


A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, a papírkapszlikat beletesszük a muffintepsibe. 

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, cukrokkal.

A tojást kézi habverővel elkeverjük a tejjel, olajjal.

A száraz részhez hozzákeverjük a nedves részt, de csak éppenhogy átnedvesedjen. Különben kemény lesz a muffin. Hozzákeverjük a kieresztett, lecsöpögtetett áfonyát is. 

 Papírkapszlikba kanalazzuk a tésztát, az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


2013. március 25., hétfő

Burgonyaleves füstölt hússal, tejfölösen

Húsvétra hangolva egy gyors leves. Ma készült, utána pedig nudlit főztem.

Burgonyaleves füstölt hússal, tejfölösen

-1 nagyobb burgonya
-1 kisebb répa
- kevés petrezselyemgyökér
-kevés zellergumó
-1/2 fej vöröshagyma
-2 dkg füstölt szalonna
-5 dkg füstölt főtt tarja/lapocka stb.
-10 dkg tejföl
-2 ek. liszt
-kevés bors, őrölt babérlevél
-fejenként egy főtt tojás

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd kiszedjük a szalonnakockákat. A visszamaradt zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, répát, zellert, petrezselyemgyökeret. Pár percig együtt pirítjuk a zöldségeket, 1 ek. lisztet szórunk rá és felöntjük a levest 1 liter vízzel, ízesítjük borssal, ételízesítővel, sóval, beletesszük a felkockázott füstölt húst. Megfőzzük a belevalókat puhára.
1 ek. lisztet elkeverjük a tejföllel és behabarjuk a levest, beleszórjuk a sült füstölt szalonnát.
Felforraljuk majd lezárjuk alatta a tűzhelyet.
Hasábokra vágott főtt tojással tálaljuk. (de közvetlenül bele is üthetjük a levesbe a tojást)



Party kenyér

Nem sütöttem kenyeret már vagy 2 hete. Na, akkor most!


Party kenyér

-50 dkg kenyérliszt
-1,5 dl tej
-1,5 dl víz
-0,5 dl olaj
-2 ek cukor
-2 tk só
-2,5 dkg élesztő

A hozzávalókat összedagasztjuk, egy órát kelesztjük; vagy a kenyérsütőgép üstjébe tesszük a hozzávalókat, és rábízzuk a melót.

A tésztát a kelesztés után lisztezett deszkán átgyúrjuk, 16 részre osztjuk, és golyókat formálunk belőlük. A tésztagolyókat letakarva 10 percig pihentetjük. 
Közben egy tortaformát kikenünk, én most kacsazsírral kentem meg, és liszttel megszórunk.
A golyókat a pihentetés után átgyúrjuk, és elhelyezzük a formában. 
Kelesztés jön: 50 fokos sütőben 10 percig kelesztjük, majd a sütőből kivéve még 10-15 percig kelesztjük letakarva, míg a sütő 165-170 fokosra melegszik. A sütőben elhelyezett víz párologtatásával ropogós lesz a kenyerünk héja.

A megkelt bucik tetejére tetszés szerint reszelt sajtot, magokat teszünk. Én most cheddar sajtot reszeltem rá, és tökmagot, szezámmagot és lenmagot szórtam rá.

Az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Pár percet pihentetjük a formában, majd kivesszük és rácson kihűtjük.

Tépve fogyasztandó :)





2013. március 24., vasárnap

Sült kacsacombok

A barna finom, tartja Anne Burrell, és igaz is... 
Minap beszaladtam a boltba, és a hentespultban egy halom kacsacomb kínálgatta magát. Oké, mondom, akkor megvan a szombati ebédnek való. Vettem hozzá lilakáposztát, nem nagy fejet, csak kis takarosat, olyan 1,2 kg-os volt. 
S nem maradhatott el a hagymás tört burgonya sem, mert nagyon szeretem.

Kacsacombok sütve, csak semmi extra


  • 5 kacsacomb
  • majoranna
  • 7-8 gerezd fokhagyma
Körethez:
  • 1 kg lilakáposzta
  • zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek cukor+a végén szükség szerint
  • őrölt kömény
  • ecet
  • 1 kg burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
A kacsacombokat sóztam, megszórtam majorannával, és a tepsibe tettem őket bőrrel lefelé, majd 2 dl vizet öntöttem alá, és 4 gerezd fokhagymát is belerejtettem csak úgy héjastól, hogy ne égjen meg.
A tepsit alufóliával lefedtem, és sütőbe tettem; az első 30 percre 250 fokosra, majd lejjebb vettem 210 fokosra, és így is tartottam amíg a hús meg nem puhult (kb. 40 perc). Ekkor levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőre legyen felül, beledobáljuk a többi fokhagymát, a sütőt lejjebb tekerjük, 160 fokosra és még kb. 10 percig sütjük, hogy szép színt kapjon. Közben ne felejtsük el meglocsolni a zsírral!

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk. 
A hagymát zsíron megpirítjuk, dobunk rá 2 ek. cukrot, és barnára karamellizáljuk. Rátesszük a káposztát, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben sűrűn kevergetjük, hogy ne ragadjon le, és szükség szerint vizet öntünk hozzá. Ízesítjük köménymaggal. Mikor a káposzta megpuhult szükség szerint sózzuk, cukrozzuk, ecettel ízesítjük.

A krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük. A hagymát megpirítjuk, mikor megpirult pirospaprikát szórunk rá. A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymára tesszük, összetörjük. Kész.




2013. március 21., csütörtök

Rácsos linzer

Minap a kezembe került a londoni szelet receptje. Aztán valaki azt mondta, hogy ő ezt úgy ismeri, hogy rácsok vannak a tetején. No, ekkor jött a gondolat, hogy akkor rácsos linzer, de legyen a legegyszerűbb!

Rácsos linzer

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 80 g  zsír
  • 167 g porcukor
  • esetleg 1 sütőpor (én most nem tettem bele)
Töltelék:
  • fél üveg lekvár (lehetőleg házi) én most sárgabarackot használtam, de lehet szilvával is pl.
Kenéshez:

  • 1 felvert tojás
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd betesszük folpackba csomagolva 30-60 percre a hűtőbe.
Közben kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit (27*35 cm), és a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.
A tésztát kettévesszük, az egyik részt kinyújtjuk 8-10 mm vastagra és a tepsibe rakjuk. Megkenjük jó vastagon a lekvárral. A tészta másik felét is kinyújtjuk, 5-8 mm vastagra és kb. 10 mm széles csíkokat vágunk. A csíkokat a lekváros tésztára fektetjük egyenlő távolságra egymástól átlósan, majd a z ellenkező irányból is lerakjuk a csíkokat.
A csíkos tetőt megkenjük a felvert tojással és az előmelegített sütőben 25 perc alatt halványpirosra sütjük.
Hűtjük, szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.



2013. március 15., péntek

Kossuth kiflik

Március 15. Hóhelyzet. Ilyenre nem emlékszem, hogy ennyire cudar idő lett volna. 
No, akkor legyen valami kis ünnepi is, mert nagy főzést mára nem terveztem, csak sonkás tésztát készíteni, mert már rég volt, és tegnap vettem egy darab sonkának látszó húsdarabot. Nóri szerint kötött hús. 
Régóta nézegettem már a Kossuth kiflit, és az alkalom is adott volt, akkor hát hajra. Ja, és a legfontosabb, nagyon egyszerű!

Kossuth kiflik



  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5-8 dkg dió (ízléstől függően)


Előkészületek: 

nagy tepsit (27*35 cm) kikenjük, lisztezzük, félretesszük.

Diót durvára vágjuk (én aprítóval végeztem ezt a magasztos műveletet).


A tojásokat kettévesszük, és a fehérjéből kemény habot verünk egy csipet só segítségével.


Sütőt előmelegítjük 165 fokosra.


A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is.

A tojásfehérje habot óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. 
Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük.
A  tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta).
A tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval.
Az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle. Vagy amilyen forma éppen tetszik :)




2013. március 13., szerda

Káposztás lepény

Szeretjük a káposztát, káposztás tésztának, párolt káposztának, de kelt tésztából készült káposztás lepénynek is.

Káposztás lepény


  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
Töltelékhez
  • kb. 1,5 kg fejeskáposzta
  • bors
  • cukor
  • zsír
Kenéshez:
  • 1 tojás felverve
A töltelékhez a káposztát lereszeljük (vagy aprítógéppel aprítjuk). Zsírt olvasztunk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és aranybarnára pirítjuk (mintha káposztás tésztát készítenénk), végük kb. 2 ek cukrot is teszünk bele. (Mivel most ebédre készült, én a tölteléket előző nap készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni.)

A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összedagasztjuk (vagy dagasztógépre bízzuk ezt a műveletet), langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A tepsit (35*27 cm) kizsírozzuk, lisztezzük. 
A tésztát átgyúrjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük, majd  2/3-1/3 arányban elosztjuk. Először a nagyobbik darabot nyújtjuk ki, és a tepsibe fektetjük, rátesszük a kihűlt tölteléket. Kinyújtjuk a másik darabot, ráfektetjük a káposztára. 
10 percre 50 fokos sütőben kelesztjük, majd kivesszük, és 10 percet még pihentetjük, eközben előmelegítjük a sütőt 170 fokosra.
A lepény tetejét a felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. 


Almás palacsinta egészségesen

Tegnap reggel Nóri almás palacsintát kért. Gondoltam, akkor legyen egészséges, így teljes kiőrlésű lisztből készítettem el, de csak pár darabot, reggelire való mennyiséget.

Almás palacsinta egészségesen 

1 tojás
3 dl tej
kb. 5 púpos ek. teljes kiőrlésű liszt
kb. 5 ek étolaj
csipet só
1 ek barna cukor
1/4 alma

A tojást a cukorral,csipet sóval elkeverjük, hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet, végül a lereszelt almát, olajat.
Sütjük, fahéjas porcukorral tálaljuk.



Vaníliás karika


Hagyományos, egyszerű, otthon is elkészíthető.
Finom, dobozos aprósütemény, hogy legyen egész héten egy kis édesség, no meg a kávé mellé ropogtatni való.

Vaníliás karika


Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd/2 cs vanílás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája 
  • 1 teáskanál sütőpor
  •  
  • a bevonáshoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg  margarin
  • 5 ek. olaj



 A liszteket összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta szép fényes és sima felületűvé nem válik. Cipóvá formáljuk és fóliába becsomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett munkafelületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval karikákat  szaggatunk (ha van linzerkiszúrónk akkor azzal szaggatunk). A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
160 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, míg épp enyhe rózsaszínek lesznek. Kihűtjük. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a margarinnal, az olajjal, és belemártogatjuk a kekszek alját. A csokis karikákat sütőpapírra rakosgatjuk, én a csokis felével felfelé raktam, nem mertem lefelé, de ha van kellően hideg helyünk, dermesztés után simán lejön a sütőpapírról.  



2013. március 10., vasárnap

Répás

Néha beáll az ember agya egy dologra, és nem ereszt.
A héten a répa volt, amiből többfélét is készítettem. Sósat is meg édeset is.

Kapros sárgarépa krémleves (2-3 személyre)


  • 0,3 kg sárgarépa
  • -fél fej vöröshagyma
  • -1 l víz
  • -1 tyúkhúsleves kocka
  • -só
  • -bors
  • -1 tk. friss vagy szárított kapor
  • -2 ek. rizs
  • -olaj

Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát. Erre rátesszük a félkarikára vágott sárgarépát, és pár percig pirítjuk. Eztán felengedjük a vízzel, beletesszük a leveskockát, kevés sót, és ízlés szerint frissen őrölt borssal ízesítjük.
A levest addig főzzük, míg a répa megpuhul.
Eztán a levest turmixgépbe ötjük, simára turmixoljuk, beleszórjuk a kaprot.
A levest visszatesszük az edénybe, amibe főztük, és felforraljuk. Ekkor beleszórjuk a rizst, és tovább főzzük, míg a rizs megpuhul.






Már régen szemezek a répatortával, és most eljött az idő elkészíteni. Nem bonyolult, kedves számomra, mert a kevert tészta nagyon egyszerű, annyi kis kellemetlenség volt benne, hogy a répát a sajtreszelőn kellett lereszelni, és az kicsit macerás, de nem vészes, megéri a végeredmény miatt!

Répatorta



a tésztához:
  • ·         1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • ·         1/2 csésze barna cukor
  • ·         3/4 csésze olaj
  • ·         2 tojás
  • ·         1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • ·         1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • ·         1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • ·         1 teáskanál vaníliakivonat
  • ·         1/2 csésze mazsola
  • ·         1/2 csésze darált dió
  • ·         1 és 1/2 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)
  • ·         csipet só

(csésze=2,5 dl)

a sajtkrémhez:

  • ·         15 dkg mascarpone sajt
  • ·         1 citrom reszelt héja
  • ·         2 ek  citromlé
  • ·         méz/porcukor (ízlés szerint)

A mazsolát megáztattam rumos meleg vízben (kb. fél óra).Addig előkészülhetünk.
A tortaformát kikenjük, lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokosra.
A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a lecsöpögtetett mazsolát és a vaníliakivonatot. A kikent, lisztezett tortaformába, téve, 170-180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e.
Porcukorral megszórt tálcára borítjuk, kihűtjük.
A bevonathoz a mascarpone-t elkeverjük a hozzávalókkal, és a torta tetejére tesszük.
Díszítjük.





Mit készítsünk túróból? Sósat?

Ki ne szeretné a pogácsát? És a különböző ízűeket, ugye? 
Vettem hétvégén egy adag túrót, majd kitalálok belőle valamit alapon. 
Pogácsa gondolata foglalkoztatott már egy ideje, így hét közepén eldöntöttem, hogy az lesz, de mivel a tehéntúró nem túl ízes, vettem egy kis juhtúrót hozzá. 
Kicsit más a tészta állaga, mint a sajtos poginál, nem is nőtt meg olyan nagyra, de nagyon finom lett.


Túrós pogácsa


-60 dkg finomliszt
-125 g juhtúró
-175 g tehéntúró
-25 dkg zsír
-1/2 dl tej
-1 ek cukor
-1 ek só (a juhtúró sósságát vegyük figyelembe!)
-3 dkg élesztő
-1 tojássárga
-1 egész tojás a kenéshez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, fél órát langyos helyen kelesztjük.
Eztán ujjnyira nyújtjuk, hajtogatjuk, és 20 percig pihentetjük.
A tésztát újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tészta tetejét, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat megsodorgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
20 percet pihentetjük, tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.




Nórika lakás-tavaszítási lendülete nem hagyott alább, agy elkészült a következő darab, amiből nálunk ablakdísz lett. 


A nárcisz remekül bírja az ablakban, már harmadik hete:


2013. március 3., vasárnap

Kevert sütik

Ma tartottuk a rokonoknak a gyerekek névnapját. Ez alkalomból három féle sütit sütöttem. Egyszer grízes-mézest, aztán egyensúly tésztát meggyel, végül pedig orange cake blender....Vagyis narancsos kevert süti. Csak nekem tetszik az angol neve.


Egyensúly tészta meggyel:

A legfontosabb dolog, a meggynek az ő kimagozása . Csakis a kiskukta végezze! Így nem a saját ruhánk lesz csurom meggylé, hanem a gyereké. Plusz nyerünk egy fél meggylében úszó konyhát :) Elvégre ez egy egyszerű süti, belefér egy kis extra takarítás :).



  • 50 dkg meggy (vagy bármilyen nekünk tetszetős gyümölcs)
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 dl rum
  • 1 cs. vaníliás cukor
Nagytepsit (27*35 cm) kivajazunk ,lisztezünk, félreteszünk. 
Sütőt előmelegítjük 170 fokosra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Eztán felváltva a sütőporos lisztet és a tojáshabot keverjük a vajas masszához. Legvégül a rum és a vaníliás cukor is belekerül. 
A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk és a kimagozott meggyet egyenletesen eloszlatjuk a tetején
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranyszínű lesz a teteje.
Kivesszük, hűtjük a tepsiben, kockákra szeleteljük, porcukorral szórjuk, elégedetten vigyorgunk. 





Ausztrál oldalról begyűjtött receptek közt nézelődtem, és hát feltűnt, hogy odaát szeretik a kevert tésztákat. Az egyik elkészítése különösen egyszerűnek tűnt , és a hozzávalók is megtalálhatók minden átlagos háztartásban. Szerintem szuper ha váratlan vendégek esnek be, vagy reggeli itóka mellé (na nem a kupicásra gondoltam), esetleg a gyereknek uzsonnára csomagolni. Eredetileg az egész narancsot szőröstől ,bőröstől, magostól írja bele. Azonban minálunk ezek a mindenféle cuccal kezelt citrusok talán nem igazán alkalmasak ilyenre. Hát, hiába, nem tudom ausztráléknál terem e a kertben a narancs, mint minálunk a paradicsom? Minden esetre, azt hiszem ez az egyes számú aggályom ki is oltotta a kettes számút, mely szerint a fehér héjtól nem lesz keserű a süti? Na, mindegy, kedves olvasók, akik hozzájutnak kezeletlen héjú narancshoz, kipróbálhatják így is. Én maradtam annál a változatnál, hogy meghámoztam a narancsot és csak a húsát használtam.
Mindazonáltal szöget vert a fejembe, hogy ez működhet más gyümölccsel, mondjuk olyannal ami kellően leveses, mondjuk áfonya (hát lehet egy színe annak a sütinek), vagy málna és egyéb bogyós gyümik a magot kiiktatva.
De talán lekvárral is lehet tölteni?


Narancsos kevert süti

Hozzávalók:
  • ·         1 narancs nagyobb darabokra vágva
  • 2-3 ek kandírozott narancs (elhagyható)
  • ·         1 tk. sütőpor
  • ·         1 tk. szódabikarbóna
  • ·         22,5 dkg liszt
  • ·         22,5 dkg cukor
  • ·         3 tojás
  • ·         180g olvasztott vaj
  • ·         porcukor a szóráshoz



Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Béleljünk ki egy tepsit (20*30 cm) sütőpapírral és tegyük félre.
Tegyük a narancsot a turmixgépbe és turmixoljuk addig, amíg kásás lesz. Kiskukta is végezheti.
Adjuk hozzá a sütőporos szódabikarbónás lisztet, cukrot,tojásokat és vajat, majd turmixoljuk addig,  amíg összekeveredik. Én ezeket felváltva adagoltam. Vigyázzunk, a turmix teteje mindig kerüljön vissza a helyére. Nem, nem, én nem követtem el ilyen hibát, hogy fedő nélkül indítottam a turmixolást :)

Öntsük a sütőformába, egyengessük el a tetejét. Süssük 40-45 percig, tűpróbával ellenőrizzük,megsült e.
Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk. 

A fent említett tepsimérettel kb. 4 cm magas lesz a kész süti. Ha vékonyabban szeretnénk, akkor nagyobb tepsibe egyengessük a masszát.