2013. január 13., vasárnap

A csokimikulások titkos utóélete

Mihez is kezdjünk a mikulásról megmaradt csokifigurákkal?(szigorúan csokifigurák, nem bevonómassza figurák) Készítsünk muffint!
Az első a család kedvence, csokis muffin, Stahl Judit első könyvéből (Enni jó! című) való. Annyit változtattam rajta, hogy kevesebb cukorral készül és én narancslé és narancslekvár helyett baracklét és baracklekvárt használok.

Csokis muffin

·         15 dkg liszt

·         ½ tk. sütőpor

·         10 dkg étcsoki (én úgy készítettem, hogy fel csokimikulás, fele pedig étcsoki)

·         10 dkg margarin

·         10 dkg baracklekvár

·         3 ek baracklé

·         2 tojás

·         10 dkg cukor

·         1 vaníliás cukor

A lisztet elkeverem a sütőporral. A csokit és a margarint gőz fölött megolvasztom, majd hagyom kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítem 175 fokosra.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a lekvárt és a gyümölcslét, de ezt már fakanállal keverem bele. Hozzáöntöm a csokis vajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverem.
A muffintepsibe helyezett papírkapszlikba kanalazom a tésztát (kb. 2 ek./db) és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.A lisztet elkeverjük a sütőporral. A csokit gőz fölött megolvasztjuk a margarinnal, kicsit kihűtjük.
A tojásokat és a cukrokat robotgéppel habosra verjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a gyümölcslevet, a margarinos csokit, végül a lisztes sütőport.
175 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.



Történt, hogy aznap délután Nóri rávett, hogy készítsünk még muffint. Nem akartam még egyszer ugyanolyat, és mivel hentergett még banán a hűtőben, erre esett a választás. Minő véletlen, szintén egy Sthal J. nyomán készült muffin. 
Csokis-banános muffin

·         25 dkg liszt
·         1 tojás
·     10 dkg tejcsoki (én ezt 6 dkg csokimikulásból és és 4 dkg tortabevonó csokiból készítettem. Ez utóbbit az aldiban szoktam venni, nagy tábla (400 g) piros papírban)
·         10 dkg margarin
·         12 dkg cukor
·         1 banán
·         2 kk sütőpor
·         1,5 kk szódabikarbóna
·         1 csapott kk. őrölt fahéj
·         1 késhegynyi szerecsendió
·         2,5 dl tej
·         csipet só

A sütőt előmelegítjük 175 fokra és a muffintepsibe  beletesszük a papírkapszlikat. A vajat a mikróban folyósra olvasztjuk, és amíg kihűl, a csokoládét apró, de észrevehető méretű darabokra vágjuk.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a csokidarabokat összekeverjük. Ezután a banánt villával pépesre nyomkodjuk.
A tojást, a tejet, a cukrot és az olvadt, kihűlt vajat kézi habverővel simára dolgozzuk egy edényben.

Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a tejes-tojásos-cukros keveréket, fakanállal nagyjából összevegyítjük, aztán hozzáadjuk a banánpépet, és még keverünk rajta párat.

A tésztát  szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 25 perc alatt megsütjük.



A sütőt előmelegítem 175 fokosra.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a lekvárt és a gyümölcslét, de ezt már fakanállal keverem bele. Hozzáöntöm a csokis vajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverem.
A muffintepsibe helyezett papírkapszlikba kanalazom a tésztát (kb. 2 ek./db) és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.A lisztet elkeverem a sütőporral. A csokit és a margarint gőz fölött megolvasztom, majd hagyom kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítem 175 fokosra.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a lekvárt és a gyümölcslét, de ezt már fakanállal keverem bele. Hozzáöntöm a csokis vajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverem.
A muffintepsibe helyezett papírkapszlikba kanalazom a tésztát (kb. 2 ek./db) és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.A lisztet elkeverem a sütőporral. A csokit és a margarint gőz fölött megolvasztom, majd hagyom kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítem 175 fokosra.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a lekvárt és a gyümölcslét, de ezt már fakanállal keverem bele. Hozzáöntöm a csokis vajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverem.
A muffintepsibe helyezett papírkapszlikba kanalazom a tésztát (kb. 2 ek./db) és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.A lisztet elkeverem a sütőporral. A csokit és a margarint gőz fölött megolvasztom, majd hagyom kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítem 175 fokosra.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverem. Hozzáadom a lekvárt és a gyümölcslét, de ezt már fakanállal keverem bele. Hozzáöntöm a csokis vajat, majd a sütőporos lisztet is belekeverem.
A muffintepsibe helyezett papírkapszlikba kanalazom a tésztát (kb. 2 ek./db) és az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése