2013. január 23., szerda

Egy újabb finom leves, és ami kimaradt....

Hideg van, esik a hó, mi is esik jól ilyenkor? Leves!


Tejfölös karfiolleves sajtos nokedlivel

 25 dkg karfiol
·         1 kisebb fej vöröshagyma
·         1 sárgarépa
·         kevés fehérrépa
·         olaj
·         1 ek. liszt
·         1 mk. pirospaprika
·         2 ek. tejföl
·         1 l víz
·        
·         ételízesítő
·         bors

Sajtos nokedlihez:
·         1 tojás
·         3 dkg füstölt sajt reszelve
·         csipet só
·         kb. 2 ek. liszt

Tálaláshoz:
·         petrezselyemzöld apróra vágva

A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és negyed karikákra vágjuk. A zöldségeket a megpirított hagymára dobjuk, sózzuk, borsozzuk és 1-2 percig így pirítjuk.
Felöntjük a vízzel, ételízesítővel ízesítjük, és puhára főzzük a zöldségeket.
Közben elkészítjük a nokedlit. A tojást csipet sóval elkeverjük, beletesszük a reszelt sajtot, a lisztet. Ha sűrű lenne pici vízzel lehet lazítani.
1 ek lisztet kevés olajban megpirítunk, levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, a tejfölt és kb. 2 dl kevés vízzel hígítjuk, majd a forrásban lévő leveshez öntjük. Felforraljuk, és beleszaggatjuk a nokedlit.  Pár percig főzzük, míg a nokedli megpuhul.
Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.



És ami kimaradt.....egy kis nasi a mindennapi kávéhoz


Fűszeres elefántfül aprósütemény

Hozzávalók:
·         500 g leveles tészta (legjobb, ami nem egy tömbben van, hanem lapokban)
·         5 evőkanál  kristálycukor
·         1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
·         csokifagyi , vaníliafagyi, karamellfagyi (opcionális)
·         egy csészével a kedvenc kávénkból/kakaónkból (opcionális)
A cukrot összekeverjük a mézessüti fűszerrel. Ha egy tömbben van a tésztánk, akkor 6 egyenlő részre vágjuk fel (így kisebbek lesznek a sütik, de ha nagyobbakra szeretnénk, akkor kevesebb részre osztjuk, nagyobbak lesznek a téglalapok).
Megszórjuk a nyújtódeszkát kb. 1,5 ek. fűszeres cukorral, majd a rátesszük a tésztát és a tésztát is megszórjuk a fűszeres cukorból.  Nyújtófával téglalap alakúra kinyújtjuk, úgy ,hogy a cukros fűszer belenyomódjon a tésztába.
A téglalap alakú tészta két rövidebbik szélét feltekerjük úgy, hogy egyformán haladjunk, a két tekercs pedig középen találkozzon. Mikor ez megvan, a dupla tekert tésztát az oldalára fordítjuk, és kicsit megnyomkodjuk, hogy a két tekercs egymáshoz tapadjon. Az így feltekert tésztákat felszeleteljük 1 cm szélesre, sütőpapíros tepsibe tesszük és 190 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fogyaszthatjuk önmagában is, vagy kedvenc kávénk vagy kakaónk mellé is. Ha pedig netán fagyira vágyunk a téli hidegben, akkor 1-2  gombócnyi csoki/vanília/karamell fagyit tegyünk csészébe, öntsük le kávéval, és fogyasszuk hozzá a fűszeres elefántfület.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése