2013. január 19., szombat

Szombat Tündiékkel


Ma Tündiék elvitték Nórit a Festetics Palotába, hangversenyre. Tulajdonképpen gyerekeknek szólt, ismerkedés a zongorával, a komolyzenével egy fiatal zongoraművész segítségével.


Az ebéd eztán nálunk volt. A héten találtam egy anyukáknak szóló ausztrál weboldalt, onnan szedtem le néhány receptet. Szóval, húslevest készítettem, ezzel megvolt a leves része az ebédnek. Vettem egy egész csirkét, olyan 1,3 kg körüli volt, szóval nagyobbacska. Azt főztem meg, plusz még tettem mellé egy csirkecombot, de végülis elég egy egész csirke, tehát 2 comb, és a mellehúsa. Az aprót meghagytam csipegetni a leves mellé. Főtt hús, de nem szósszal, főtt krumplival lett tehát a második fogás.

Főtt csirkehús csőben sütve, zöldségekkel
Preheat the oven to 180°C. Butter the base of a 2.5 or 3L casserole dish or 6 individual dishes. Cook broccoli and cauliflower in a steamer or the
Hozzávalók:

·   1 fej brokkoli rózsáira szedve
·   ½karfiol rózsáira szedve vagy ezek helyett mirelit karfiol/brokkoli keverék ,de nem gond ha répa is van benne
·   60g vaj
·   5 ek. simaliszt
·    750ml tej
·   1 tk. tengeri só
·   3 csésze főtt csirkehús összevágva
·   1 csésze reszelt sajt, karakteres ízű
Topping
·   1 csésze friss kenyérbél morzsolva (4 szelet a 0,5 kg-os nagyságúból)
·   ½ csésze frissen reszelt parmezán
·   1 kisebb citrom héja reszelve és a leve
Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk egy 2,5-3 literes tűzálló edényt vagy 6 kisebb szintén tűzálló edénykét. A brokkolit és a karfiolt megpároljuk, hogy puha, jól vágható legyen. Esetleg mikróban 4-5 percig pároljuk.
Egy serpenyőben közepes tűzön vajat olvasztunk.  Kavarjuk bele a lisztet, és pirítsuk folyamatos kevergetés mellet 1 percig.  Fokozatosan keverjük hozzá a tejet egy habverővel, hogy elkerüljük a csomósodást; sózzuk. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, amíg a szósz besűrűsödik. Magyarul besamelt készítünk.
Keverjük bele a csirkét, sajtot és a zöldségeket a szószba. Kanalazzuk az előkészített tálakba.
Keverjük össze a kenyérmorzsát, parmezánt, citromhéjat és citromlevet egy kisebb edénybe. A keveréket szórjuk egyenletesen a keverék tetejére. 20 percig süssük, míg a teetje aranybarna és ropogós nem lesz.



Desszertnek habos túrós szeletet készítettem.

Habos túrós szelet


Tésztához:
  • 10 dkg zsír
  • 20 dkg liszt
  • ½ cs. sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
Tetejére:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 12 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliáscukor vagy vaníliaaroma 1 tk.
  • 3 tojás
  • 1 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
Tészta kenéséhez:
  • baracklekvár
A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés tejfölt vagy tejet adunk hozzá, hogy nyújtható legyen a tészta.
Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent és kilisztezett tepsibe helyezzük. Ez a mennyiség a hagyományos nagytepsire való. A gáztepsiben szoktam készíteni ha vendégek jönnek, és akkor dupla adag készül.
A tésztát baracklekvárral megkenjük.
Tetejére a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a 3 tojássárgájával, a vaníliával a citromhéjjal és a tejföllel. 
Végül hozzákeverjük óvatosan a 3 tojás keményre vert habját. Ha van kimaradva tojásfehérjénk, nyugodtan használjuk fel azt is!
A habos túrót végül rákenjük a tésztára.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, a hab barnulásáig (kb. 25 perc) sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése