2013. április 16., kedd

Finn fahéjas csiga

Fahéjas, az jöhet! Végre vettem kardamomot, így kipróbálhattam!

Finn fahéjas csiga


  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárga
  • 8 dkg zsír vagy vaj
  • 3 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma
  • 1 tk. só
  • 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:

  • 2 ek fahéj
  • 1 tk kardamom
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg vaj
Kenéshez
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dl tej


Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, s a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Egy órát kelesztjük. Közben összekeverjük a cukrot a fűszerekkel.
Két részre osztjuk, átgyúrjuk. s letakarva 10 percet pihentetjük. Eztán téglalap alakúra nyújtjuk, és a lágy vajjal megkenjük, majd megszórjuk a fahéjas-kardamomos cukor felével. Felcsavarjuk, kb.2-3 cm széles csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, egymástól kicsit távolabb. 10 percig 50 fokos sütőben kelesztjük. Eztán kivesszük és kint is kelesztjük 10 percet. Addig előmelegítjük a sütőt 175 fokosra. Sütés előtt lekenjük vajas tejjel a csigákat.
A csigák kb. 10 perc alatt sülnek meg, félidőben ismét megkenjük őket vajas tejjel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése