Finn fahéjas csiga
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 tojássárga
- 8 dkg zsír vagy vaj
- 3 ek. cukor
- 1 vaníliás cukor vagy 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. só
- 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 2 ek fahéj
- 1 tk kardamom
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
Kenéshez
- 2 dkg vaj
- 1,5 dl tej
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, s a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk. Egy órát kelesztjük. Közben összekeverjük a cukrot a fűszerekkel.
Két részre osztjuk, átgyúrjuk. s letakarva 10 percet pihentetjük. Eztán téglalap alakúra nyújtjuk, és a lágy vajjal megkenjük, majd megszórjuk a fahéjas-kardamomos cukor felével. Felcsavarjuk, kb.2-3 cm széles csigákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, egymástól kicsit távolabb. 10 percig 50 fokos sütőben kelesztjük. Eztán kivesszük és kint is kelesztjük 10 percet. Addig előmelegítjük a sütőt 175 fokosra. Sütés előtt lekenjük vajas tejjel a csigákat.
A csigák kb. 10 perc alatt sülnek meg, félidőben ismét megkenjük őket vajas tejjel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése