Vannak sütik, amikről a gyerekkorom jut eszembe. Nem tudom ki sütötte a rokonságból, de időről-időre felbukkant. Hát most nekem is eszembe jutott a méteres tészta. Kis vívódás után, hogy a karamelles szelet legyen vagy ez, e mellett döntöttem, és ma meg is sütöttem. Nem nehéz, finom, és nem mellékesen nagyon mutatós.
Megjegyzem, hogy ezt a tésztát érdemes megjegyezni, mert magában/lekvárral kenve is igen finom.
Méteres tészta
- 30 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája
- 1,25 dl meleg víz
- 1,25 dl olaj
- 32 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 5 tojás fehérje
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Krémhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 25 dkg margarin
- 2 ek rum/1 ek. rumaroma
- 3 ek porcukor
Máz:
- 10 dkg margarin
- 1,5 ek kakaópor
- 2 ek porcukor
- 5 ek olaj
Ehhez a mennyiséghez én 2 őzgerinc formát használtam, egy rövidebbet meg egy hosszabbat. A formákat rendesen kikentem margarinnal, és liszteztem.
A sütőt előmelegítem 170 fokosra.
A liszthez hozzákeverjük a sütőport.
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral. Lassan belekeverjük a meleg vizet és az olajat, eztán jöhet a liszt-sütőpor keverék. A tojások fehérjét felverjük habnak, és apránként a tojássárgás-lisztes masszához keverjük.
A tészta kb. felét a kisebb formába öntjük, a tészta másik felébe belekeverjük a kakaóport és 1 ek. meleg vizet. A kakaós tésztát a nagyobbik formába öntjük.
A tésztákat az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzünk!
Ha megsült a tészta, rácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a bordák mentén felszeleteljük.
Míg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A pudingport 3 ek. cukorral és 2,5 dl tejjel elkeverem, majd megfőzöm, kihűtöm. A margarint kikeverem habosra a porcukorral és a rummal (én mostanában Vénusz kockamargarinra váltottam, isteni!). A kihűlt krémet összekeverem a vajas krémmel.
Eztán a kihűlt, tésztaszeleteket 1 kakaós-1 sárga összeragasztgatom a krémmel (kvázi újra összerakom a tésztát krémet kenve a szeletek közé).
Elkészítem a mázat: a margarint felolvasztom, elkeverem benne porcukrot és a kakaóport. Főzni nem kell, nagyon lassú lángon csak össze kell olvasztani.
Ha kész, mázzal leöntöm. Hideg helyen 3-4 órát pihentetjük.
Lehet kísérletezni más ízű pudingporral, pl. karamellessel, vagy puncsossal is.
A gyerekeknek nagyon ízlik, főleg a lecsorgó csokimázért van verseny :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése