Szóval menetben még beszaladtam a boltba, de csak gyümölcsöt vettem a bölcsibe, a kenyérféle eszemben sem volt. De miért is nem? Mert már tegnap azon járt az eszem, hogy valami kukoricás kenyérfélét fogok készíteni. Szokásomhoz híven szétnéztem kukoricás kenyér/kifli/zsemle/buci ügyben. Aztán Kaldeneker honlapján megtaláltam, amit kerestem, gyakorlatilag ugyanaz a recept, amit én szoktam kenyérként elkövetni :), kicsit átalakítottam persze.A formázást lestem le Limara oldaláról, egy csavart kifli formát. Szóval, 11-kor sikerült is bekészítenem a gépbe, s másfél óra múlva kész is lett a tészta.
Kukoricás csavart
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt (itt eredetileg kenyérliszt volt)
- 15 dkg kukoricaliszt
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- 2 ek. olívaolaj/étolaj/szőlőmag olaj
- 1 ek méz
- 2 mk. só
- 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókat dagasztógépbe tettem, mikor kész lett lisztezett deszkán átgyúrtam, és 10 felé osztottam. A tésztadarabokat átgyúrtam, majd letakarva 10 percig pihentettem. Eztán bucikat formáztam sodorgatással, úgy,hogy a szélei keskenyebbek lettek, mint a közepe (a fenti linken meg lehet nézni a formázást). Kinyújtottam a tésztát, majd a hosszabb oldalakról elkezdem felcsavarni, úgy hogy a két tekercs középen találkozzon. A végeket megcsavarjuk, aztán az egész tésztát megcsavarjuk, sütőpapíros tepsire tesszük.
A tíz csavartat 50 fokos sütőben kelesztjük 10 percig. Aztán kivesszük a tepsit, s letakarva még 10 percig kelesztjük. Ez idő alatt a sütőt 175 fokosra melegítjük.
Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük a kukoricás csavartat.
Mostanában Andris nagyon lelkes kávéfőző lett. Mondhatni házi barista.
Egyik műve, a latte macchiato:
A másik a melange:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése