Aztán öltözködtünk, mondtam hozza el az uzsonnáját - ilyenkor pénteken mindig valami könnyen szállítható pékárú van-ami ma fahéjas csiga volt. Hazajöttünk a havazásban, s mikor kezet mostunk, átöltöztünk, megkérdeztem, mi is lesz a fahéjas csigával: alvás előtt vagy után fogyasztandó? Most, jött a válasz, és Baluval elfelezzük! El is vágtam, meg is ették, és Nóri már mondta is, hogy akkor süssek fahéjas csigát vacsorára.
Én pedig, miután letettem a gyerekeket a délutáni alvásra, és kivasaltam néhány terítőt meg egyebet, berámoltam a kenyérsütőbe dagasztásra az alapanyagokat.
Fahéjas
csiga
Hozzávalók:
·
50 dkg liszt
·
3 dl tej
·
2,5 dkg élesztő
·
1 tojás sárgája
·
7 dkg vaj vagy zsír
·
4 ek. cukor
·
1 tk. só
·
A tészta kenéséhez : puha vaj, kb 1 ek.
·
A töltelékhez: 3 ek cukor, 3 ek. őrölt fahéj
·
A locsoláshoz 1,5 dl tej, és 1 ek vaj
összeforralva, belekeverve 1 cs. vaníliás cukor
A tej felét meglangyosítjuk és
1 tk. cukrot feloldunk benne, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen
felfuttatjuk. A többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, és 1 órát kelni hagyjuk.
Ha kenyérsütő gépben dolgozzuk össze, akkor a folyékony
hozzávalókat betöltjük, beletesszük a zsírt, tojássárgát, cukrot, sót, rámérjük a lisztet, a tetejére morzsoljuk az élesztőt és mehet is dagasztani és kelni.
A megkelt tésztát 2 bucira
osztjuk, átgyúrjuk, és letakarva 10 percig pihentetjük. Eztán kb. 25x40 cm-es
téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal (ne legyen folyós, mert a
szeletelésnél kifolyik.) és rászórjuk a cukros fahéjat. A tésztát
feltekerjük, és 2 centis szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe
rakjuk, tisztes távolra egymástól, és 50 fokos sütőben 10 percet kelesztjük.
Eztán a tepsit kivesszük, és előmelegítjük a sütőt kb. 175 fokosra. Közben
a csigákat letakarva hagyjuk tovább kelni (kb. 10 perc). Mielőtt betoljuk a tepsit,
mindegyik csiga tetejét bőven megkenjük a vaj-tej keverék kb. felével.
A csigákat kb. 20 perc alatt sütjük
készre, azonban 10 perc után a csigákat a maradék meleg vajas tejjel
meglocsoljuk. Kész!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése