Aztán gondoltam a törökök sült tejberizsére, nade az majdnem rizskoch, az nem kell. Meg az idő is szorít, jön haza Andris ebédelni....
Végül a nosaltyn jött egy recept, s szeletelt mandula nem lévén itthon, csak őrölt, így azt használtam....Ez lett:
Mézes-mandulás tejbegríz
felfújt
·
1
tojás
·
4 ek
méz
·
8 ek
őrölt mandula
·
5 dl
tej
·
2 ek
cukor
·
1
tk. vanília aroma
·
60 g
búzadara
A tojást
válasszuk ketté, sárgáját villával keverjük el, a fehérjéből géppel verjünk
habot.
Kb. 1 l
űrtartalmú, szilikonos sütőforma alját kenjük ki a mézzel (én most piteformát
használtam) és szórjuk meg 4 ek őrölt
mandulával. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
Forraljuk fel a
tejet a cukorral és a vanília aromával.
Öntsük hozzá a
búzadarát, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-6 percig.
Vegyük le a
tűzről majd gyors mozdulatokkal keverjük a tejbegrízhez a tojás sárgáját a
maradék mandulát és a felvert fehérjét.
Öntsük az
egészet az előkészített formába, tegyük előmelegített sütőbe.
A sütőből kivéve hagyjuk
kihűlni és csak ezután borítsuk ki óvatosan a formából.
Almapürével kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése