2013. február 6., szerda

Írós fánkocskák

Fehér Pólós Konyhás ténykedés egyik terméke, angolból lesett recept, állítólag francia fánk, az eredeti recept itt van. Íróval készül, élesztőmentes, viszont egy éjszaka pihenést kíván a hűtőben.

Írós fánkocskák 


·         250 g simaliszt
·         75 g árpaliszt (ennek hiányában simaliszt)
·         55 g cukor
·         2 tk sütőpor
·         ¼ tk. szódabikarbóna
·         ¼ tk. só
·         1 tojás
·         170 ml író
·         1 ek vaj/margarin olvasztva
·         1 ek vanília aroma
·         olaj a sütéshez

Egy közepes keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy közepes edényben kavarjuk el a tojást, írót, lágy vajat és a vaníliát. Kavarjuk a tojásos elegyet a száraz anyagokhoz, és jól dolgozzuk el.

Öntsük ki a tésztát egy lisztezett deszkára, és 10-12 mozdulattal dolgozzuk gyúrjuk át. Ha kész, a könnyebb kezelhetőség érdekében fedjük le és tegyük hűtőbe a tésztát legalább 1 órára, de az sem baj ha egy napra.  

A hűtőből kivett tésztát felezzük meg , a feleket nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra és vágjunk 6*6 cm.es négyzeteket.  

Nagy serpenyőben vagy olajsütőben melegítsünk olajat kb. 190 fokosra. Óvatosan engedjünk bele 3 fánkot , süssük az egyik oldalt, aranyszínű nem lesz, fordítsuk meg, a másik oldalt is süssük aranyszínűre. Szedjük ki szűrőkanállal papírtörlővel takart rácsra.
Mindig csak 3 fánkot tegyünk az olajba, és addig süssük, míg elfogy a tésztánk.
Szórjuk meg egyenletesen mindenütt porcukorral.
Kb. 32 db. írós fánkunk lesz ebből a mennyiségből.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése