Írós fánkocskák
·
250
g simaliszt
·
75 g
árpaliszt (ennek hiányában simaliszt)
·
55 g
cukor
·
2 tk
sütőpor
·
¼
tk. szódabikarbóna
·
¼
tk. só
·
1
tojás
·
170
ml író
·
1 ek
vaj/margarin olvasztva
·
1 ek
vanília aroma
·
olaj
a sütéshez
Egy közepes
keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a
sót. Egy közepes edényben kavarjuk el a tojást, írót, lágy vajat és a vaníliát.
Kavarjuk a tojásos elegyet a száraz anyagokhoz, és jól dolgozzuk el.
Öntsük ki a tésztát
egy lisztezett deszkára, és 10-12 mozdulattal dolgozzuk gyúrjuk át. Ha kész, a
könnyebb kezelhetőség érdekében fedjük le és tegyük hűtőbe a tésztát legalább 1
órára, de az sem baj ha egy napra.
A hűtőből
kivett tésztát felezzük meg , a feleket nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra és
vágjunk 6*6 cm.es négyzeteket.
Nagy
serpenyőben vagy olajsütőben melegítsünk olajat kb. 190 fokosra. Óvatosan
engedjünk bele 3 fánkot , süssük az egyik oldalt, aranyszínű nem lesz,
fordítsuk meg, a másik oldalt is süssük aranyszínűre. Szedjük ki szűrőkanállal
papírtörlővel takart rácsra.
Mindig csak 3
fánkot tegyünk az olajba, és addig süssük, míg elfogy a tésztánk.
Szórjuk meg
egyenletesen mindenütt porcukorral.
Kb. 32 db. írós
fánkunk lesz ebből a mennyiségből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése