2013. február 23., szombat

Névnapos

A gyerekeink nevének kiválasztása nálunk elég hamar megtörtént. Még előtte, hogy összeházasodtunk. Ha lány lesz Nóra, ha fiú Balázs. Aztán amikor kiderült, hogy lányunk lesz, azaz jön Nóri, és  július 8-ra voltam kiírva, derengeni kezdett, hogy Nóra nap is akkor tájt van. Azaz, 11-én. No, hát nem szúrhatunk ki azzal a gyerekkel, mikor is van még Nóra nap? Hát, nem sokszor, február 21-én;így esett, hogy a mi Nórinknak ekkor tartjuk a névnapját. Aztán Nórika végül július 12-én született meg, szóval még inkább kizárt volt a nyári névnap.
Idén nagyon izgatottan várta a névnapját Nórika. Előtte nap még egy névnapos szabit is kieszközölt nálam, vagyis itthon töltötte a névnapját.
Reggel hoztam neki eperlekvárt, mert az epres dolgokat nagyon szereti, és hozzá brióst. Meg kapott hozzá habos babakapucsínót.

Ebédre a névnapos kérésére görög gyümölcsleves lett és rántott csirkecomb, rizzsel, franciasalátával. Én meg még készítettem egy tortát is. Almás-karamellás, de mi csak Nóri tortának nevezzük.


Nóri torta (18 cm-es tortaformához)

Tészta:

1 tojás
·         2 dl tej
·         1 dl olaj
·         30 dkg liszt
·         22 dkg kristálycukor
·         1 vaníliás cukor
·         1 tk. sütőpor
·         1 tk. szódabikarbóna
·         1 kisebb alma lereszelve
·         csipet fahéj

A tortaformát kikenjük, lisztezzük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokosra.
A tojást, tejet, olajat kézi habverővel elkeverjük. A lisztet a cukrokkal, sütőporral, szódabikarbónával , csipet fahéjjal összekeverjük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és az almát. Összekeverjük és a tortaformába töltjük.
Lassú tűznél sütjük, tűpróbáig, ha nagyon barnulna a teteje akkor alufóliával takarjuk le. Kb. 40 perc alatt sült meg nekem. Ha megsült, amit tűpróbával ellenőrizzünk, akkor a tortaformából kiszabadítjuk, és rácson hagyjuk hűlni.

Krém:

·         1 cs. karamell pudingpor
·         3 ek. kristálycukor
·         3,5 dl tej
·         20 dkg margarin
·         10 dkg porcukor

Továbbá:
·         5 dkg étcsokoládé
·         1 dkg vaj
·         2 ek kakaópor

A pudingport a kristálycukorral összekeverem, a tejjel simára kikeverem és megfőzöm.
Míg hűl a puding, addig a margarint a porcukorral gépi habverővel krémesre kikeverem. Ha meghűlt  a puding, akkor szakaszosan a vajas krémhez adagolom és habosra keverem  gépi habverővel.
Az 5 dkg étcsokit mikróban meglágyítom és ha már lágy, hozzákeverem az 1 dkg vajat.
A tésztát 3 felé vágom, a töltéshez a krém kb. 2/3-ad részét használom fel.
A krém alá az első 2 lapon a csokit kenem. Rá jön a krém. Kívül is megkenem a krémmel. A maradék 1/3-ad mennyiségű krémbe 2 ek. kakaót keverek, ezzel díszítem a tortát.


Koccintás készül, gyerekpezsgővel.
 Ajándékok...
 Kettesben:
egyre jobban megértik egymást.
Hogy Baluról is szó essen, egyre több szót mond. A mai termés: csiga, popsi. Ezen kívül : vaj, tej, tojás (hogy ugye éhen ne haljon) fa, tető,hó.
 Apa helyett apacs, anya helyett anyacs vagy nyanya, papa helyett papacs, mama helyett mamacs. Nórinak Nona, Noni.

Huncutságban van egyetértés:

 Jó az étvágya a kis pasinak:

S ha már evészet....mi más....minap rámjött a vicces tálalós, de csak gyorsan. Székelykáposzta készült a múlt héten, mostanság eléggé szeretjük, de a gyerekek nem szeretik se a kápit se a savanyút, a kettőt együtt meg pláne nem. Így csak egyszerűen krumplipüré fasírttal, állatkaformásan, mellé pedig vagdaltam a céklából kisebb alakzatokat. Mikor Nóri meglátta az egyik maradék darabot, felkiáltott, hogy anya, nézd már, az meg olyan mint egy farsangi szemüveg! Tegyük a sünire! Így született ez a becses, vicces darab. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése