2013. február 9., szombat

Magvas

Megpróbálkozom vele, hogy egészségesebb kenyérféléket készítsek.  Első nekifutásra itt ez a bagett. Nagyon bejött mostanában a bagett fazonú kenyérféle, így ismét ilyenre formáltam.


Rozsos-magvas bagettek

·         15 dkg kenyérliszt
·         15 dkg teljes kiőrlésű búzaiszt
·         10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
·         1 ek. tökmag
·         1 ek. hámozott napraforgómag
·         2 ek. lenmag
·         ½  tk. köménymag (elhagyható)
·         2 dl langyos víz
·         1,5 dl író
·         2,5 dkg élesztő
·         2 ek cukor/méz
·         3 tk. só

A tökmagot és a napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Kicsit kihűtjük, majd a lenmaggal és a köménymaggal együtt aprítóban megőröljük.
A liszteket elkeverjük a sóval és az őrölt magvakkal. A kenyérsütő gép tartályába rakjuk először a langyos vizet és az írót, majd beleszórjuk a cukrot / mézet. Ráöntjük a lisztet, és az élesztőt a tetejére morzsoljuk. Dagasztó programon megdagasztjuk.
A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk , cipókat formálunk és hagyjuk 10 percig pihenni.
Kinyújtjuk téglalap alakúra, felgöngyöljuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, és 10 percig kelesztjük 50 fokos sütőben. Eztán kivesszük és 180 fokosra előmelegítjük a sütőt. Alul edényben meleg vizet helyezünk el, hogy legyen egy kis gőzünk. Közben a tésztát tiszta ruhával letakarva még 10 percig pihentetjük.
A bagettek tetejét bevágjuk néhány helyen, tökmagot, lenmagot és szezámmagot szórunk rájuk. Vízzel lespricceljük őket és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése