2013. február 14., csütörtök

Magvas kenyér

Újabban a kenyérsütögetés a mániám. Megint.....Mivel a láz minap ledöntött, úgy döntöttem, hogy nemcsak a dagasztást ,de a sütést is rábízom a gépezetre. Kedvencem a magvas-rozsos kenyér.

Magvas kenyér


  • 17,5 dkg kenyérliszt
  • 17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g natur joghurt
  • 130 ml langyos víz
  • 40 ml olaj
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • lenmag (a magvak összes tömege 50 g legyen)
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 ek. méz
  • 2 csapott tk. só
A tökmagot és a napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az aprítóba szórom, majd teszek még hozzá annyi lenmagot, hogy összesen 50 g legyen a magvak súlya. Őrlés jön.

A kenyérsütő gép táljába beleöntöm a langyos vizet, mehet bele a joghurt, méz, olaj (a teljes kiőrlésű meg rozs és egyéb sötétebb lisztekhez picit több folyadék kell, tapasztalatom szerint). Erre jön az egyik liszt, só, másik liszt, magok, végül az élesztőt morzsoljuk bele.

Az egészet a kenyérsütő gépbe tesszük, én alap programon szoktam készíteni, a leghalványabb barnítási fokozaton.

Kész! Rácson hűlni hagyjuk, utána szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése