Farsangi fánk
· ·
50
dkg liszt
- · 3,5 dl tej
- · 2,5 dkg élesztő
- · 7 dkg porcukor
- · fél kupica rum
- · egy csipet só
- · 5 dkg vaj vagy zsír
- · 2 tojás sárgája
Az élesztőt egy
deci langyos, cukros tejben elkavarjuk, felfuttatjuk. Közben egy tálba
készítjük a többi hozzávalót, s mikor az élesztő felfutott azt is belerakjuk,
és szép laza tésztává dolgozzuk ki (én fakanállal). Letakarva, fél órán
át langyos helyen kelesztjük. Aztán kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra,
és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszaggatott tésztát letakarva még 20
percig kelesztjük a deszkán. Aztán jó meleg olajban kisütjük. Ha ügyesek
voltunk, még szalag is lesz egyik-másik darabon. Ez a recept bármilyen fánknak
jó, hagyományosnak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése