2013. február 1., péntek

Fánk



 Farsangi fánk

·        ·         50 dkg liszt
  • ·         3,5 dl tej
  • ·         2,5 dkg élesztő
  • ·         7 dkg porcukor
  • ·         fél kupica rum
  • ·         egy csipet só
  • ·         5 dkg vaj vagy zsír
  • ·         2 tojás sárgája

Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejben elkavarjuk, felfuttatjuk. Közben egy tálba készítjük a többi hozzávalót, s mikor az élesztő felfutott azt is belerakjuk, és szép laza tésztává dolgozzuk ki (én fakanállal). Letakarva, fél órán át langyos helyen kelesztjük. Aztán kinyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszaggatott tésztát letakarva még 20 percig kelesztjük a deszkán. Aztán jó meleg olajban kisütjük. Ha ügyesek voltunk, még szalag is lesz egyik-másik darabon. Ez a recept bármilyen fánknak jó, hagyományosnak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése